På årets Bettmässa så fanns ett seminarium om anpassade lärplattformar
För att göra en lärplatform tillgänglig för alla måste man tänka på några saker. Tex hur du loggar in. Bilden ovan visar en alternativ inloggning då man kan klicka på en utvald punkt tex 3 ggr på en näsa. Detta är lättare att komma ihåg samt utföra jämfört med en klassisk inloggning.
Typsnitt som ofta rekommenderas är Comic Sans och sans serif, gärna med storlek 14 punkter. Kontrastfärger som uppskattas av många är cremefärgad bakgrund med mörkblå färg på bokstäverna. Givetvis är det även bra att tänka på hur man strukturerar upp uppgifter så det blir lätt att förstå och följa. Bra är att lägga in instruktioner om hur plattformen fungerar inom lärplattformen, ett bra media är film för instruktioner.
Om pedagogen är välplanerad och lägger in information i god tid före sin undervisning kan elever läsa och skriva ut anteckningar i god tid och komma förberedda till undervisningstillfället.
För att plattformen ska bli tillgänglig är det viktig att talsynteser och rättstavningsprogram mfl fungerar i plattformen för läs och skrivhjälp alternativt att de "bakas" in i plattformen. Bider har en viktig funktion för upplevelse och förståelse och bör användas rikligt på en lärplattform.