fredag 10 september 2010

Tydligare tangenter

Ibland är det svårt att fokusera och hitta rätt på tangentbordet. Här brukar jag rekommendera klisterbokstäver i tydlig kontrast med stora bokstäver som man sätter fast på tangentbordets ofta små och otydliga bokstäver. Detta gör att det är lättare att hitta bokstäverna, allt annat på tangentbordet syns mindre.


torsdag 9 september 2010

En vanlig arbetsdag - torsdag

Börjar med att kolla mina mail, och svara på ett inlägg i facebook om språkstörning. Tar bilen till en grundskola för att besöka en elev och specialpedagog. Eleven har svårt att skriva, kanske pga sin Asperger och ADHD.
Vi har funderat på tal till text (Voice Xpress) men vill först prova att skriva med talsyntes (Claro Read). Eleven tycker om att lyssna på vad han skriver, vill hellre skriva på dator än med penna. Han skriver, lyssnar, ändrar, lyssnar igen och skiner upp när det låter som han vill. Eleven fördjupar sig i sitt innehåll och lägger till lite :)
Därefter vill han gå ut på nätet för att finna inspiration till sin berättelse, finner en sida, lyssnar på texten med Claro Read. Detta möte gick bra, alla nöjda. Vi provar vidare med detta och avvaktar lite med tal till text. Kanske framöver blir det lite Saida och Stava Rex, men bara lite i taget...
Vill även påpeka att hur skrivuppgiften ser ut och förbereds är ett viktigt inslag i denna problematik. Om eleven har en tankekarta och skriver om något från sin intressevärld så blir det ett gott resultat i jämförelse med om eleven får en "öppen skrivuppgift" som kanske resulterar i att det inte blir något alls skrivet. Före jag lämnar skolan och den trevliga eleven så bokar jag upp några uppföljningsmöten med andra elever på skolan för vidare inspiration.

Hem för lunch, kaffe i solen, inne lagas vår diskmaskin av ett serviceföretag, ush vad mycket disk som har samlats när inte diskmaskinen fungerat.

Efter lunch, tillbaka till kontoret i city. Kollar upp ett fel på min dator, den slutar läsa ibland, måste ta kontakt med tekniker och Svensk Talteknologi.
Sedan dags för kurs, ska idag ha en kurs för att visa nyheterna i Claro Read, 8 pedagoger kommer. Bästa nyheten i denna version är defenetivt skanningsfunktionen och ordförklaring. Rättstavningen och homofonkontrollen samt ordprediktionen tycker jag inte tillför något ännu, kanske med förbättringar framöver.

Den fina bilden är tagen av min 4-åring när han lånat min Iphone som han själv behärskar sedan ett år tillbaka, härliga nya perspektiv. Om ni undrar över vad ni ser så är det en stor gunga i vår lekpark :)

onsdag 8 september 2010

Lyssna och läs med Amis

Med programmet Amis kan du med lässvårigheter lyssna till böcker i daisyformat. Dessa böcker kan du låna på biblioteket. Boken i filmen är en sk daisy text och ljud vilket innebär att man även ser texten och bilder. Vill du se vilket utbud som finns att tillgå så kan du gå in på tpb:s hemsida och söka under media daisy. Det finns ca 1000 text och ljuddaisy och ca 10 000 ljuddaisy att välja mellan :) Anteckna vilken bok du vill låna och be ditt bibliotek ta hem den boken till dig.

Ladda hem Amis gratis från tpb:s hemsida

tisdag 7 september 2010

Google kalender - tidsstöd i mobilen

Min äldste son (åk 8) har köpt sig en begagnad Iphone 3, lycklig är han, även om han tycker den är lite långsam...

Sonen ville ha sitt skolschema tillgängligt och upptäckte att schemat tyvärr inte fanns på skolans hemsida. Då passade jag på att introducera honom för google kalender, skapade ett gmailkonto och en användare för google kalender till honom. I kalendern la vi in skolschemat och uppredade händelsen över hela läsåret, vi kommer även att lägga till hockeyträningar, läxor och prov. Därefter synkade vi kalendern till hans Iphone så att han alltid har tillgång till schemat och tider han måste komma ihåg, pushmeddelanden på dator och mobil hjälper honom att minnas olika händelser.

Detta är ett suveränt sätt att hjälpa sitt barn att komma ihåg platser och händelser då våra ungdomar nästan alltid har sin mobil med sig. Kalendern är gratis och kan även delas med andra. Jag har delat min sons kalender med fulla rättigheter till mig själv vilket gör att jag kan lägga till händelser via min dator i hans kalender som han får påminnelser om i sin mobil - strålande :)





Vill du hjälpa din elev eller ditt barn med detta så kan du följa instruktioner från denna länk:


http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138740&topic=14252