torsdag 3 februari 2011

Ingvar från DRC om Pulse Smartpen - Gästbloggare

Pennan som revolutionerar undervisningen!
På Dysleximässan i Västerås i höstas demonstrerade Svensk Talteknologi den smarta pennan Pulse Smartpen. Vad jag förstår så kommer den att revolutionera begreppet studieteknik, ja den har nog redan gjort det på många håll. Över en halv miljon pennor är spridda över världen. Det finurliga med pennan är att den har en inspelningsfunktion och när man antecknar ett stödord i det medföljande specialblocket så spelas det som sägs just då in (t ex på en lektion). Man kan sedan gå tillbaka och trycka pennan mot stödordet för att lyssna på det som spelades in just när ordet skrevs. Med andra ord kan du koncentrera dig på det som sägs och inte använda energi till att försöka formulera en anteckning samtidigt. Det räcker med en symbol eller ett stödord. När du kommer hem kan du lyssna på just den del som du är intresserad av. I ett vanligt fickminne är det inte så enkelt att söka efter ett visst avsnitt.
Läraren kan också spela in avsnitt och dela med sig till elever. Till exempel ställa upp ett mattetal och samtidigt förklara steg för steg. Inspelningen laddas sedan upp och eleven kan se och lyssna i en dator. Bild från Flickr.com, by Anoto AB

Bra artikel om detta i New York Times:
http://www.nytimes.com/2010/09/19/magazine/19Livescribe-t.html?_r=3&pagewanted=all

Film som förklarar mycket bättre än alla ord jag skrev här ovan:
http://www.livescribe.com/en-us/smartpen/


Jag som skriver detta heter Ingvar Andersson och arbetar som IT-pedagog på Kommunikationsteam DRC inom Västerbottens landstings Hjälpmedelsverksamhet. Jag har bland annat samarbetat med Annika då det gäller taligenkänning (tal till text). Sysslar förutom med taligenkänning mycket med läs- och skrivstöd för personer som behöver hjälpmedel i hemmet.


Ingvar Andersson
Kommunikationsteam DRC
901 89 UMEÅ
090 785 74 04
ingvar.andersson@vll.se
http://www.vll.se/default.aspx?id=27561&refid=37237

Anton Lundström - gästbloggare
Hej! Jag heter ANTON LUNDSTRÖM. Jag går i 4A på en skola i Umeå.

Så här använder jag datorn:
Jag har bra fantasi och gillar att skriva sagor.
När jag stavar fel använder jag Kontrol abc.
Ofta lyssnar jag på Erik som säjer det jag skriver.
Jag lyssnar på tal böcker på tyst läsning.
Då använder jag AMIS.
Det är roligt.
Vi har jobbat med vikingatiden.
Då lyssnade jag på en cd om vikingatiden.
Jag ska också lära mig att skanna.

Jag tycker att det är bra att ha en dator.

Anton

måndag 31 januari 2011

Kvinnor med ADHDEn intressant artikelserie finns nu att ta del av på Dagens Nyheter. Den handlar om kvinnor och ADHD. I nuläget diagnostiseras mycket färre kvinnor än män med ADHD, är det pga hur utredningen görs eller är vi sämre på att upptäcka tjejer och kvinnor med ADHD. Hur är det med alla dem som alltid fixar allt och bränner ut sig i tidig ålder - kan det vara ADHD-probelmatik?

En intressant blogg är "Genrep" där en kvinna med ADHD och Aspergers syndrom skriver om hur det är att ha dessa diagnoser.

Bild från flickr.com, by alancleaver 2000

Presentationer om anpassade prov och bedömningstillfällen

På onsdag den 2 feb 2011 är det dags för min tredje konferens om anpassningar i prov och bedömningssituationer. Denna konferens har varit mycket uppskattad och vi har haft fulla lokaler i Lycksele, Umeå och på onsdag i Skellefteå. Konferensen är ett samarbete mellan mig själv från Elevhälsan och Mediacenter, SPSM, Skolverket och min skribentkollega (Linda spec.ped).


Min och min kollegas D-uppsats om anpassningar i prov och bedömningstillfällen. Prov och bedömning, lika för alla?

Roger Persson, Skolverkets presentation om anpassningar, Nationella prov och funktionsnedsättningar.

Film på 5 min om när Mr Bean gör prov :)

söndag 30 januari 2011

Fördelar med ADHD och ADHD i bilder


Jag var på en intressant föreläsning förra veckan av Ragnhild Svensson. Hon visade en fin bild med positiva egenskaper som följer med diagnosen ADHD.


Här kommer den - fördelar med ADHD


  • Kreativa idésprutor

  • Reagerar snabbt på nya förändringar och situationer

  • Anpassningsförmåga

  • Engergiska/entusiastiska

  • Spontanitet/nyfikenhet

  • Risktagande

  • Kan hyperfokusera om uppgifterna är motiverande

  • Charmerande personlighet

  • Varmhjärtade

  • Bra människokännare

Jag har även sett en härlig blogg där en med ADHD beskriver sina symptom i bider tex. hur tågrälsarna går ihop till en röra, sällan går de rakt fram osv. Rekommenderas att titta in på! Bloggen heter ADHD och bilder.

Bild från flickr.com, By LettsI rymden finns inga känslor och aspergers syndrom

Angående asperger så måste jag erkänna att jag har så svårt att stava det rätt, inte heller kunde stavningsprogrammet i Word hjälpa mig, men jag hoppas jag lärt mig nu :-

Äntligen har jag sett filmen, I rymden finns inga känslor som handlar om Simon som gärna talar om att han har aspergers syndrom och inte vill bli berörd.Under filmens gång skrev jag ner saker om Simons sätt att vara...

Schema för allt, vem som ska göra vad.
Tycker inte om förändringar.
Tycker inte om beröring.
Har inga kompisar, förutom sin bror..
Svårt att förstå och tolka ansiktsuttryck som glad, arg osv.
Allt är tidsplanerat.
Svart eller vitt.
Mäter mängden schampo.
Förstår inte när man leker med ords innebörd tex "tid är pengar", tid är tid o pengar är pengar.
Samma mat varje dag.
Tycker bara om runda saker.
Faktafokuserad.
Allt på sin plats, ordning o reda.

Helt enkelt var Simon lite egen och älskvärd i sin roll som en ung man med aspergers syndrom. Jag har googlat runt lite och upptäcker att det finns inlägg som ger beskrivningen av en med asp i filmen både ris och ros. Många tycker att dragen av asp är överdrivna en del tycker det dock är bra att diagnosen uppmärksammas för att skapa mer förståelse.

Jag vill lära mig mer om hur det är att ha asp, hur man upplever världen runt sig och andra människor. Det verkar dock vara svårt för många med asp att tolka andras känslor vilket måste vara jobbigt. Jag såg dock att det fanns ett progam som man kan träna ansiktsuttyck med, det heter Repusle/Emory.