torsdag 20 maj 2010

VoiceXpress för personer i stora läs- och skrivsvårigheter

Nu har jag fått lära mig ännu mer om programmet VoiceXpress genom en specialsydd 2-dagarskurs i Stockholm hos arbetsterapeuten Zorina.
Att tala till programmet och få en rätt skriven text kräver mycket genomtänkt träning och kunskap om hur programmet fungerar och hur man bör använda sin röst på bästa sätt. Med rätt träning kan man uppnå 90% rättskriven text genom att endast tala till sin dator!
Min fördjupning som utbildare i detta program blir att kunna hantera detta hjälpmedel för personer i mycket stora läs- och skrivsvårigheter. Jag kommer att kombinera programmet med andra alternativa verktyg för att skapa ett så bra stöd som möjligt där eleven ska kunna rätta sin text utan att vara skriv och läskunnig, vilket givetvis är en utmaning, men inte omöjligt. I Umeå kommer vi att prova detta på några elever framöver för att dra egna erfarenheter av denna skrivmetod genom en genomtänkt utbildningsplan.
På bilden en pedagog från Malå.

2 kommentarer:

  1. Jag har haft workshop för elever och föräldrar i kväll. Så engagerade och positiva föräldrar som de jag mötte i kväll är det en förmån att träffa.

    SvaraRadera
  2. Jag har VoiceXpress pro. och stöt på problemet med att kunna lägga egna tränings texter. och om ska använda VoiceXpress för personer i stora läs- och skrivsvårigheter alltså en person som jag kan vara en omöjlig uppdrag.

    SvaraRadera