torsdag 9 september 2010

En vanlig arbetsdag - torsdag

Börjar med att kolla mina mail, och svara på ett inlägg i facebook om språkstörning. Tar bilen till en grundskola för att besöka en elev och specialpedagog. Eleven har svårt att skriva, kanske pga sin Asperger och ADHD.
Vi har funderat på tal till text (Voice Xpress) men vill först prova att skriva med talsyntes (Claro Read). Eleven tycker om att lyssna på vad han skriver, vill hellre skriva på dator än med penna. Han skriver, lyssnar, ändrar, lyssnar igen och skiner upp när det låter som han vill. Eleven fördjupar sig i sitt innehåll och lägger till lite :)
Därefter vill han gå ut på nätet för att finna inspiration till sin berättelse, finner en sida, lyssnar på texten med Claro Read. Detta möte gick bra, alla nöjda. Vi provar vidare med detta och avvaktar lite med tal till text. Kanske framöver blir det lite Saida och Stava Rex, men bara lite i taget...
Vill även påpeka att hur skrivuppgiften ser ut och förbereds är ett viktigt inslag i denna problematik. Om eleven har en tankekarta och skriver om något från sin intressevärld så blir det ett gott resultat i jämförelse med om eleven får en "öppen skrivuppgift" som kanske resulterar i att det inte blir något alls skrivet. Före jag lämnar skolan och den trevliga eleven så bokar jag upp några uppföljningsmöten med andra elever på skolan för vidare inspiration.

Hem för lunch, kaffe i solen, inne lagas vår diskmaskin av ett serviceföretag, ush vad mycket disk som har samlats när inte diskmaskinen fungerat.

Efter lunch, tillbaka till kontoret i city. Kollar upp ett fel på min dator, den slutar läsa ibland, måste ta kontakt med tekniker och Svensk Talteknologi.
Sedan dags för kurs, ska idag ha en kurs för att visa nyheterna i Claro Read, 8 pedagoger kommer. Bästa nyheten i denna version är defenetivt skanningsfunktionen och ordförklaring. Rättstavningen och homofonkontrollen samt ordprediktionen tycker jag inte tillför något ännu, kanske med förbättringar framöver.

Den fina bilden är tagen av min 4-åring när han lånat min Iphone som han själv behärskar sedan ett år tillbaka, härliga nya perspektiv. Om ni undrar över vad ni ser så är det en stor gunga i vår lekpark :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar