En blogg om alternativa verktyg, teknik och programvaror som stöd i lärandesituationer och vardag.
tisdag 23 november 2010
Föreläsning om anpassade prov
Har just genomfört konferens nummer 2 i ämnet anpassade prov och bedömningssituationer med fokus på elever med olika funktionsnedsättningar tex läs och skrivsvårigheter och uppmärksamhetsproblematik. Denna gång blev det en halvdagskonferens i Umeå där jag, Skolverket, SPSM och en specialpedagog varvade våra erfarenheter och kunskaper för åhörarna. Nästa tillfälle blir i Skellefteå den 2/2-2011.
Att få visa sina kunskaper på sitt sätt är viktigt, tex att inte själv behöva läsa långa mattetal själv om man har lässvårigheter utan få dem upplästa så att man kan visa sina kunskaper i matematik. Här kan man tex använda en talsyntes som uppläsare, bra för då kan man lyssna på frågan så många gånger man själv behöver, räcker man upp handen så kanske man inte törs fråga fler än en gång.
Detta är ett viktigt och svårt ämne som alla bör diskutera på sin skola för att garantera att alla elever får rätt anpassningar gjorda samt att undantagsbestämmelsen (pys-paragrafen) nyttjas vid behov.
Bilden visar en timstock som kan användas för hjälp till tidsuppfattning tex på ett prov.
fredag 19 november 2010
Nytt namn på min blogg
Teckenspråk i mobilen
En ny app som heter "Ritade Tecken" finns nu att tillgå genom Spsm för endast 28 kr, du laddar enkelt hem den genom Itunes. Appen kräver dock att du har uppdaterad din Iphone till 4.1.
Appen innehåller 1700 st tecken med instruktioner om utförande. Tecknen tillhör TAKK, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
måndag 18 oktober 2010
Dator på provet = bra
För elever med läs och skrivnedsättningar är detta en öppning för bättre sätt att kunna visa sina kunskaper, de kan lyssna på texter och få hjälp med sitt skrivande genom olika stödprogram.
Läs hela artikeln i tidningen Politiken
fredag 17 september 2010
Mattehjälp
fredag 10 september 2010
Tydligare tangenter
torsdag 9 september 2010
En vanlig arbetsdag - torsdag
Vi har funderat på tal till text (Voice Xpress) men vill först prova att skriva med talsyntes (Claro Read). Eleven tycker om att lyssna på vad han skriver, vill hellre skriva på dator än med penna. Han skriver, lyssnar, ändrar, lyssnar igen och skiner upp när det låter som han vill. Eleven fördjupar sig i sitt innehåll och lägger till lite :)
Därefter vill han gå ut på nätet för att finna inspiration till sin berättelse, finner en sida, lyssnar på texten med Claro Read. Detta möte gick bra, alla nöjda. Vi provar vidare med detta och avvaktar lite med tal till text. Kanske framöver blir det lite Saida och Stava Rex, men bara lite i taget...
Vill även påpeka att hur skrivuppgiften ser ut och förbereds är ett viktigt inslag i denna problematik. Om eleven har en tankekarta och skriver om något från sin intressevärld så blir det ett gott resultat i jämförelse med om eleven får en "öppen skrivuppgift" som kanske resulterar i att det inte blir något alls skrivet. Före jag lämnar skolan och den trevliga eleven så bokar jag upp några uppföljningsmöten med andra elever på skolan för vidare inspiration.
Hem för lunch, kaffe i solen, inne lagas vår diskmaskin av ett serviceföretag, ush vad mycket disk som har samlats när inte diskmaskinen fungerat.
Efter lunch, tillbaka till kontoret i city. Kollar upp ett fel på min dator, den slutar läsa ibland, måste ta kontakt med tekniker och Svensk Talteknologi.
Sedan dags för kurs, ska idag ha en kurs för att visa nyheterna i Claro Read, 8 pedagoger kommer. Bästa nyheten i denna version är defenetivt skanningsfunktionen och ordförklaring. Rättstavningen och homofonkontrollen samt ordprediktionen tycker jag inte tillför något ännu, kanske med förbättringar framöver.
Den fina bilden är tagen av min 4-åring när han lånat min Iphone som han själv behärskar sedan ett år tillbaka, härliga nya perspektiv. Om ni undrar över vad ni ser så är det en stor gunga i vår lekpark :)
onsdag 8 september 2010
Lyssna och läs med Amis
Med programmet Amis kan du med lässvårigheter lyssna till böcker i daisyformat. Dessa böcker kan du låna på biblioteket. Boken i filmen är en sk daisy text och ljud vilket innebär att man även ser texten och bilder. Vill du se vilket utbud som finns att tillgå så kan du gå in på tpb:s hemsida och söka under media daisy. Det finns ca 1000 text och ljuddaisy och ca 10 000 ljuddaisy att välja mellan :) Anteckna vilken bok du vill låna och be ditt bibliotek ta hem den boken till dig.
tisdag 7 september 2010
Google kalender - tidsstöd i mobilen
Sonen ville ha sitt skolschema tillgängligt och upptäckte att schemat tyvärr inte fanns på skolans hemsida. Då passade jag på att introducera honom för google kalender, skapade ett gmailkonto och en användare för google kalender till honom. I kalendern la vi in skolschemat och uppredade händelsen över hela läsåret, vi kommer även att lägga till hockeyträningar, läxor och prov. Därefter synkade vi kalendern till hans Iphone så att han alltid har tillgång till schemat och tider han måste komma ihåg, pushmeddelanden på dator och mobil hjälper honom att minnas olika händelser.
Detta är ett suveränt sätt att hjälpa sitt barn att komma ihåg platser och händelser då våra ungdomar nästan alltid har sin mobil med sig. Kalendern är gratis och kan även delas med andra. Jag har delat min sons kalender med fulla rättigheter till mig själv vilket gör att jag kan lägga till händelser via min dator i hans kalender som han får påminnelser om i sin mobil - strålande :)
Vill du hjälpa din elev eller ditt barn med detta så kan du följa instruktioner från denna länk:
http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138740&topic=14252
onsdag 1 september 2010
Fota och läs upp texten i din Iphone med Prizmo
torsdag 19 augusti 2010
Kalender och tidsstöd
För vem kan då detta vara bra? En elev som har svårt att passa tider, komma ihåg olika händelser och planera sin tid. Anna-Karin poängterade dock att eleven förutom sitt tekniska stöd behöver en "personlig coach" som hjälper dem att planera in olika händelser, helst en kort planeringsstund varje morgon.
Vi kommer att testa dessa produkter på Skoldatateket för att skaffa oss egna erfarenheter, tack Anna-Karin!
fredag 4 juni 2010
Nya skollagen suddar ut framtidsdrömmar?
tisdag 1 juni 2010
Instruktionsfilmer i alternativa verktyg
Jag vill därför tacka produktutvecklare för dessa instruktionsfilmer som finns på Svensk Talteknologis hemsida.
Claro Read – Läsprogram med talsynteser
Välkommen till ClaroRead
Verktygsfältets knappar
Hur man flyttar verktygsfältet
Välja röst
Läs på Internet
Läs text i andra program
Meningsfokus
Markörmedföljning
Teckensnitt, färg och teckenstorlek
Möjligheter mellan tecken
Ordprediktion
Rättstavningsprogram på svenska och engelska
I office 2010 som bla Umeå har öppnas Stava Rex och Spell Right genom Words verktyglist på fliken"Oribi".
Stava Rex
Spellright
Färgfilter
Introduktion till ClaroView
Digital läslinjal med förstoring
Introduktion till ScreenRuler
Samla text med källhänvisning
ClaroCapture
Daisyläsare
EasyReader
Amis 3.1
tisdag 25 maj 2010
måndag 24 maj 2010
Mobila anteckningar
snabbt att fota av vad som står på tex tavlan i klassrumet. Här har
jag själv använt kameran som anteckningshjälpmedel när vi spånade
på innehållet till vår nya hemsida för Elevhälsan i Umeå. Har man
en Iphone kan man sedan lätt förstora sin bild.
torsdag 20 maj 2010
VoiceXpress för personer i stora läs- och skrivsvårigheter
Att tala till programmet och få en rätt skriven text kräver mycket genomtänkt träning och kunskap om hur programmet fungerar och hur man bör använda sin röst på bästa sätt. Med rätt träning kan man uppnå 90% rättskriven text genom att endast tala till sin dator!
Min fördjupning som utbildare i detta program blir att kunna hantera detta hjälpmedel för personer i mycket stora läs- och skrivsvårigheter. Jag kommer att kombinera programmet med andra alternativa verktyg för att skapa ett så bra stöd som möjligt där eleven ska kunna rätta sin text utan att vara skriv och läskunnig, vilket givetvis är en utmaning, men inte omöjligt. I Umeå kommer vi att prova detta på några elever framöver för att dra egna erfarenheter av denna skrivmetod genom en genomtänkt utbildningsplan.
På bilden en pedagog från Malå.
tisdag 27 april 2010
Mobilstöd - Iphone - talsyntes
fredag 23 april 2010
Prov och bedömning - Lika för alla?
Prov och bedömning - Lika för alla?
Sammanfattning
Studiens syfte var att granska om och hur pedagoger anpassar prov- och bedömningssituationer för gymnasieelever i läs- och skrivsvårigheter. Undersökningen byggde på två frågeställningar; vilka tekniska hjälpmedel och övriga anpassningar erbjuds samt vilka faktorer som påverkar pedagogernas val av anpassning.Studien riktades mot en större gymnasieskola i Sverige där flertalet elever var utrustade med personliga datorer. För att få svar på våra frågor använde vi oss av enkäter till 167 pedagoger varav 76 svarade, 7 elevintervjuer samt intervju med en specialpedagog.Resultatet visade att 44 av de svarande pedagogerna (58 %) alltid erbjuder anpassningar under prov- och bedömningssituationer. De anpassningar som erbjöds mest frekvent var förlängd provtid som 65 pedagoger (85 %) erbjöd, muntliga prov som erbjöds av 46 pedagoger (60 %) samt genomförande i ensklidhet som erbjöds av 40 pedagoger (53 %). Resultatet visade att elevernas datorer mindre ofta används som ett verktyg under prov- och bedömningssituationer jämfört med andra anpassningar.Några av faktorerna som tycktes påverka vilken anpassning som erbjöds var om eleven var diagnostiserad eller inte, specialpedagogernas arbete, elevens egen initiativförmåga, ramfaktorer, pedagogernas förhållningssätt samt deras kunskaper om funktionsnedsättningar, tekniska hjälpmedel och andra anpassningar.
fredag 16 april 2010
SPSM om bedömning
Peter Lindgren från spsm föreläste på vår bedömningsdag i Lycksele i mars. Han påpekade många misstag som görs i bedömningssituationer, några var:
- Bedömning styrs utifrån vad andra presterar och enskilda provresultat
- Bedömningsfokus ligger ofta på vad eleven gjort, inte på vad den kan
- Examinering sker ofta vid speciella tillfällen och är oftast skriftliga
- Ofta ges omprov istället för att stödja och utveckla elevens lärande
Alla ovanstående misstag blir problem för många elever som blir felaktigt bedömda. Om man jämförs med andra så är det lätt att alltid känna sig sämre än andra om man har svårigheter i skolan. Bedöms vad man gjort och en elev inte visar sig aktiv på lektioner, men kan mycket så blir det fel. Skriftliga prov är svåra för elever i skrivproblematik och har man prov endast vid speciella tillfällen och eleven känner sig osäker och stressad vid provtillfället och inte får andra chanser att visa sina kunskaper blir det också tokigt. Detta tyder på summativa istället för formativa bedömningsformer, där de formativa formerna är att föredra. Om en elev misslyckas på ett prov och får göra om samma prov på samma sätt utan att veta och förstå vad som gick fel eller få göra provet i annan form så kan det vara döfött, istället bör eleven kanske få annan form och veta vad eleven bör läsa in sig på och ha mer förståelse om.
Vårt målrelaterade betygssystem som innebär att eleven ska bedömas utifrån uppsatta mål och kriterier har många fördelar om det görs på rätt sätt.
Här ska fokus ligga på kunskapsutveckling inte görande, motivation och närvaro. Här ska det ges klarhet i målen så att eleven kan lägga energi på rätt saker och vägen till målen kan anpassas efter individuella behov.
Tack, Peter för en intressant föreläsning :)
Dator och prov = fusk?
torsdag 15 april 2010
Nationella Proven och anpassningar
Detta gör att dessa prov inte är den bästa formen av prov för dessa elever, tur nog så kommer de inte varje år, men tillräckligt ofta för att det kan kännas riktigt jobbigt för dessa elever. Roger Persson sa själv i ett seminarium att de nationella proven är summativa prov som inte är gjorda för elever med funktionsnedsättningar, utan att formativa bedömningsformer är bättre dessa elever. Som pedagog får man helt enkelt tänka att det är strikta former som gäller vid NP, men att vid alla andra provtillfällen så finns allt möjlighet till att använda alternativa verktyg och fomativa bedömningsformer. Sedan får vi hoppas att Skolverket framöver även tänker på alla elever som missgynnas av de NP och utformar fler alternativa former för bedömning.
Hur tolka undantagsbestämmelsen?
Om det finns särskilda skäl, får läraren vid betygsättningen bortse från enstaka mål som eleven skall ha uppnått eller enstaka kriterier som eleven skall ha uppfyllt. Med särskilda skäl avses funktionshinder eller andra liknande personliga förhållanden som inte är av tillfällig natur och som utgör ett direkt hinder för att eleven ska kunna nå ett visst mål eller uppfylla ett visst kriterium. Detta gäller samtliga betygssteg.
Utdrag ur Kpl2000 Grundskolan, sid7
Undantagsbestämmelsen finns till för elever som av olika skäl inte har förutsättningar att uppnå samtliga mål i vår målstyrda skola. Undantagsbestämmelsen ovan, som även kallas pys-paragrafen måste plockas isär för att förstås och tillämpas.
Med får betyder att läraren bestämmer om denne anser att undantagsbestämmelsen ska tillämpas eller inte, dvs att läraren har rätt att säga nej till detta. Dock har eleven rättigheter och bör känna till dessa för att kräva att dessa följs. Enstaka mål och kriterier innebär att om det tex finns totalt 4 kriterier så blir enstaka ett av fyra, inte två av fyra, det kan även innebära delar av kriterier. Funktionshinder säger skolverket, själv tycker jag vi ska använda oss av termen funktionsnedsättning enligt socialstyrelsens rekommendationer. Eleven ska alltså ha en funktionsnedsättning för att ha rätt till undantagsbestämmelsen. Vad är då en funktionsnedsättning? Jo, det kan vara många olika faktorer som innebär att en person får nedsatt funktionalitet. En elev kan tex. vara i läs- och skrivsvårigheter, ha uppmärksamhetsproblematik, språkstörning osv. Dock ska funktionsnedsättningen inte vara av tillfällig natur här menas att elevens svårigheter ska finnas under hela elevens skoltid. Samtliga betygssteg innebär att undantagsbestämmelsen kan tillämpas även för att ge en elev VG och MVG, inte bara G. Tyvärr så tror jag undantagsbestämmelsen inte så oftas tillämpas för högre betyg, men det är alltså fullt möjigt! Undantagsbestämmelsen får dock inte tillämpas vid språksvårigheter om en elev har annat hemspråk än svenska då detta inte klassas som en funktionsnedsättning.
De rödmarkerade orden gav Roger Persson från Skolverket förklaring till på ett seminarium som jag och min kollega anordnat i Lycksele den 26 mars 2010.
Varför skriver jag då om undagtagsbestämmelsen, jag som arbetar med teknik? Jo, för att jag möter elever som bedöms felaktigt där man inte tar hänsyn till deras funktionsnedsättningar och där man tror att dyslexi är det enda som ger rätt till undantagsbestämmelsen, men det är fel, även elever med tex adhd eller språkstörning har rätt till undantagsbestämmelsen, dessa elever har ofta läs och skrivsvårigheter. De elever jag möter har behov av alternativa bedömningsformer samt anpassade bedömningssituationer där alternativa verktyg har en viktig roll, tex att få frågor upplästa av talsyntes, skriva med hjälp av rättstavningsprogram och Saida, göra en mindmap eller ha en muntlig presentation.
Om man tillämpat undantagsbestämmelsen vid betygssättning så syns det inte i elevens betygsdokument.
Britt´s skoldatatek.se
Britt Hansson - skaparen av skoldatatek.se visade ett 60-tal pedagoger sin innehållsrika webbplats. Denna gång fokuserade Britt på elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom en gripande föreläsning som framhöll vikten av hur vi bemöter dessa barn och ungdomar. Att dessa barn ofta möts av negativa kommentarer och blickar istället för en genomtänkt pedagogik och förståelse för deras funktionsnedsättning. Britt gav tipset att tänka på dessa elever som "utvecklingsbara elever" och fokusera på möjligheter istället för problem. På dagens utvärdering skrev en pedagog: "Det är hög tid att lämna det kategoriska perspektivet och istället utgå från det relationistiska och se till alla deltagares ansvar". Alltså att inte lägga problemet på individen utan att istället se på hur miljön kan utformas för bästa gemensamma framgång.
På Skoldatek.se finns mer att läsa om uppmärksamhetsproblematik!
På bilden ser ni Britt till vänster och Simon Sjöholm till höger.
onsdag 14 april 2010
Spektrum bjuder på mp3!
Grundskolan och Gymnasiet samarbetar!
Claro Reads verktygsfält
torsdag 1 april 2010
Dagens it-lösningar för mobiltelefonen
Egna erfarenheter av Simon Sjöholm
Från tal till text
Läs med daisy!
Filmen är ett språk - Tomas Svedgård
torsdag 25 mars 2010
Vårtecken i Umeå - Snö i Lycksele
tisdag 16 mars 2010
Ordförståelse, synonymer och grammatik
Ordförståelseprogram
http://www.tyda.se/
Gustavas ordböcker – ett bra betalprogram för både svenska och eng
Synonymprogram
Svenska:
http://www.synonymer.se/?query=g%E5&SOK.x=39&SOK.y=18
http://synonymer.net/?s=g%E5
http://dblex.com/synonymlexikon/
Word – skriv något , h-klicka på ordet, välj synonym så får du upp förslag
Engelska:
http://www.synonymer.se/en/?query=walk&SOK.x=28&SOK.y=20
Grammatikprogram
http://skrutten.nada.kth.se/scrut/svesve/?text=Jag+har+ett+stol+och+ett+bordet.&url=&x=Granska
Stava Rex och Spell Right har grammatikkontroll
http://www.elevdata.se/produkter/programmer/7131-4/ - köpprogram från Elevdata, har ej testat.
fredag 5 mars 2010
Simon Sjöholm
Lyckliga Lotta
Denna flicka nyttjar sin dator med passande programvaror på lektioner, men redovisar helst sina kunskaper muntligt. Så enkelt egentligen, när eleverna får andra former för att redovisa sina kuskaper vilket leder till framgång och en mer rättvis bedömning :)
torsdag 4 mars 2010
Fel för Cuda
Så sorgligt, att detta händer hela tiden, att elever blir felbedömda och hänsyn inte tas till deras funktionsnedsättning!
torsdag 4 februari 2010
Inspirationsdag om prov och bedömning i Lycksele
Är du intresserad av att vara med under denna dag så anmäl dig genom ett mail till: annika.davidsson@umea.se
Program med ungefärliga tider:
08.00-09.00 Kaffe och inskrivning
09.00 Redovisning av fallstudie samt diskussionspunkter - jag själv samt min skribentkollega Linda Lindenius Silverlöv
11.00 Skolverket
12.00 Lunch
13.00 Spsm
14.00 Skolinspektionen
15.00 Panel
16.00 Helg:)
Kostnad 350 kr inkl lunch och kaffe
Claroideas - tankekartor
fredag 29 januari 2010
Skoldagbok - Våga börja blogga!
Varför inte använda bloggar istället?
Barnen skulle förmodligen uppskatta detta mer, få tillgång till de programvaror de behöver för att producera text, bilder och film...och ingen skulle någonsin behöva tänka på att komma ihåg en bok. Föräldrar får rättigheter så de kan gå in och kommentera deras utvärderingar via nätet.
Kanske det är så att det finns för få datorer i skolorna eller så är det så att det finns datorer men att de inte används med de nya möjligheter som skapas...???
The Intel Reader - fota och lyssna!
onsdag 27 januari 2010
Alphasmart
Alpahasmart, ett skrivhjälpmedel som du kan göra anteckningar på och sedan föra över dessa till en dator för vidare bearbetning. Den är hållbar och icke stöldbegärlig, vilket ibland är faktorer som är viktiga.
Nu kan vi se den i flera roliga färger, nedan i svart, grön och rosa.
Liggande Smartboard
Tal till text - speech recognition
I Umeå nu provar skoldatateket tillsammans med Landstinget (DRC) tal till text med ett fåtal elever för att se hur detta kan hjälpa dem i sitt skolarbete. Vi använder oss av Voice Xpress för detta. Mycket är bra och mycket är inte bra.
Så här går det till; Först måste man läsa in en text och skapa en röstprofil. De texter man kan välja mellan är INTE barnvänliga, utan svåra. Vi får viska texten till eleven (som inte själv kan läsa den) och eleven läser ut vad vi viskar. Många ord är svåra att säga och att förstå. När detta är klart så måste man lära sig olika kommandon för att styra programmet. När eleven sedan talar så skriver datorn, dock en hel del fel. Detta kan bearbetas genom att lyssna med en talsyntes och rätta med ett rättstavningsprogram. Eller så nöjer man sig med att det är lite fel i texten.
När jag själv som nybörjare använder programmet så blir resultatet följande;
Tji mer systemet används desto säkrare blir det på att identifiera ord. För att programmet ska fungera med hög precision krävs att ord som programmet inte känt igen rättens omedelbart. Programmet är ursprungligen utvecklats för vuxna mansröster och inte speciellt med tanke på dyslektiker. . I en studie. Såg man att studenter blev det i genomsnitt sex timmars träning för att kunna använda taligenkänning. Efter sex timmar kände programmet är en 80 procent av de dikterade orden. Studien visade. Att många studenter fick högre poäng vid helhetsbedömningen av text när de skrev med taligenkänning än med ordbehandling.. Man såg att texterna blev längre och innehöll längre ord än tidigare... Från boken läsa och skriva fast man inte kan av Ulla Föhrer och i Eva Magnusson.
Texten blir inte helt rätt, men faktiskt rätt bra... Själv tycker jag detta är en möjlighet för människor som inte lärt sig skriva eller där det är för mödosamt. Hoppas dock programtillverkarna utvecklar programmet så det skriver mer rätt samt skapar enklare barnvänliga texter för att skapa röstprofil med. Microsoft Vista har detta på engelska, ett roligt klipp visar både hur tokigt, men även hur bra det kan bli...
fredag 22 januari 2010
Lingua RecorderPen
Fit for the future?
Teach for the future?
Se detta klipp från Youtube " Prepare us for the future, not the past!"
Storyphones
Dessa färglada mp3lurarna fann jag på årets Bettmässa. Man laddar dem med mp3-böcker som sedan barnen får lyssna till. Fördelarna med dessa är att de är lätta att använda och mycket tåliga! Man köper dem i 6-pack som på bilden, från http://www.storyphones.co.uk/
Dessa färglada mp3lurarna fann jag på årets Bettmässa. Man laddar dem med mp3-böcker som sedan barnen får lyssna till. Fördelarna med dessa är att de är lätta att använda och mycket tåliga! Man köper dem i 6-pack som på bilden, från http://www.storyphones.co.uk/
Inspirationsdagar i Lycksele 25-26 mars 2010
flickr.com, by Wayan Vota
Jag vill flagga för två inspirationsdagar som jag och min kollega har i på hotell lappland i Lycksele den 25-26 mars.
Dag 1 handlar om alternativa verktyg och dag 2 om anpassade prov och bedömningssituationer.
Vi kommer att bjuda på föreläsningar från SPSM, Skolverket, Tal och punktskriftsbiblioteket, bilden som språk, Symwriter, Tal till text.
Vill du vara med, maila mig annika.davidsson@umea.se
Endast 350 kr/dag!
Symwriter - bild och tal
Igår hade jag bokat in Kerstin från Hargdata till oss i Umeå för en heldagskurs. Jag och andra specialpedagoger mfl. lärde oss massor! Vi på skoldatateket kommer framöver att själva erbjuda kurser i detta program, då vi tycker att det är så bra.
Detta program visar vad du skriver med både text och bild och ger dig även möjlighet att lyssna på texten. Symbolerna är Widgitsymboler som är positiva och pedagogiska, de förtydligar det skrivna språket. Om tex skriver Stockholm så visas en bild av en stad, tillsammans med den svenska flaggan och en etta som betyder att det är en huvudstad - underbart!
Programmet kan även användas till att göra ett memory och tydliga instruktioner. Vill man göra scheman och dyl. så kan man istället använda Hargdatas Communicate in Print.
torsdag 14 januari 2010
Anpassad lärplattform
På årets Bettmässa så fanns ett seminarium om anpassade lärplattformar
För att göra en lärplatform tillgänglig för alla måste man tänka på några saker. Tex hur du loggar in. Bilden ovan visar en alternativ inloggning då man kan klicka på en utvald punkt tex 3 ggr på en näsa. Detta är lättare att komma ihåg samt utföra jämfört med en klassisk inloggning.